Hotel Čile Kolašin Montenegro

Hotel Čile

Bjelasica Planina

Planina Bjelasica

Bjelasica je planina u Crnoj Gori. Nalazi se u srcu Crne Gore tj. u centralno-kontinentalnom dijelu, a tako se ravnomjerno grana u cetiri pravca i zapravo ima oblik kruga. Njena i dužina i širina iznosi 30 kilometara.

Površina oko 630 kvadratnih kilometara. Granice su dvije velike rijeke, Lim i Tara, a sa sjevera Ljubovida i Lepenica. Najveci i najljepši dio ukljucujuci i Nacionalni Park Biogradska Gora pripada opštini Kolašin.

Planinu Bjelasicu karakterišu tri specificnosti i važne komparativne prednosti: veoma laka prohodnost i pristupacnost do najviših planinskih vrhova, veliko bogatstvo šumskog fonda i bogatstvo tekucih voda. Planina ima izuzetno dobar potencijal za ski terene.

Bjelasica je za razliku od ostalih planina u regionu vulkanskog porijekla. Otuda, zelena ljeta, a bijele zime. I dok na Durmitoru ili Lovcenu vode propadaju, ovdje sve ostaje na površini, sliva se u mnogobrojne potoke i rijeke, od kojih je možda najvažnija i najljepša Biogradska Rijeka, koja se uliva i biser ove planine Biogradsko jezero.

Najviši vrh Bjelasice je Crna glava, visoka 2.139 metara.

Na južne padine planine Bjelasice se naslanjaju ništa manje živopisni lanci planine Komova.Na Bjelasici postoji i ski-centar Kolašin 1450, sa 25 uredenih kilometara staza.

eXTReMe Tracker